İSTANBUL’UN SU HİKAYELERİ I.
Günübirlik İstanbul İçi Kültür ve Doğa Turu
Gülçin Anmaç
Belgrad Ormanı - Bentler, Atatürk Arboretumu
İstanbul Günübirlik kültür ve doğa turu (8 km. Doğa yürüyüşü içerir)
Sizlere İstanbul'un Su Hikayelerini anlatacağımız serinin ilkine İstanbul'un meşhur Bentlerinden bir kısmıyla başlayalım dedik. İstanbul'a Boğaz Kadar yakışan, muhteşem florasıyla dönemin yöneticileri tarafından da özel bir ilgi ile korunan Belgrad ormanları ev sahipliği yapıyor bu bentlere...Bu kadar yakınken Atamız tarafından Kurulmuş olan ,ülkemizin ilk canlı ağaç müzesi Atatürk Arboretumu'nu da gezeceğiz. Olur ya gidemeyeceğimiz ülkeler olur, görme şansımız olamayacak ilginç Nebatat gruplarını yakından görme şansımız olsun diye.
Program Akışı;
Yürüyüşümüz Bahçeköy Kemeri ile başlıyor. Ardından orman içine giriyoruz. Rehberimiz güzergahın hem doğası, hem de tarihi ile ilgili bilgiler veriyor bizlere. Osmanlı dönemi İstanbul su yollarının tarihini dinlerken Topuzlu Bend ‘varışla , Bent gölü etrafında yürüyüşümüz devam ediyor. Devamında orman yolunu takip ederek Valide Bendi ve II.Mahmud bendinin bulunduğu bölgeye varıyoruz. Bu güzergah da yürüyüşümüz yaklaşık 5 km olacak. Yürüyüşümüzü tamamlayıp ormandan çıkıp Bahçeköy merkeze dönüyoruz. Bahçeköy’de serbest alacağımız öğle yemeğinin ardından Atatürk Arboretumu’na gidiyoruz. Ülkemizin ilk canlı ağaç müzesi. Dünyadan ve ülkemizden çeşitli ilginç ağaç/çalı türleri hakkında bilgi aldığımız arboretum gezimizi tamamladıktan sonra dönüşe geçiyoruz. Arboretum içindeki yürüyüşümüz yaklaşık 3 km. olacak.
FİYATA DAHİL HİZMETLER:
-
Profesyonel Rehberlik Hizmeti (Doğa ve kültür rehberi)
-
Tabiat parkı Girişi
-
Arboretum Girişi
FİYATA DAHİL OLMAYAN HİZMETLER:
-
Ekstralar, her türlü kişisel harcama.
-
Ulaşım,
-
Yemekler
UNUTMAYIN:
-
Doğa Yürüyüşlü gezi yapacağız. Bunu dikkate alarak hazırlıklı gelin.
-
Mevsim koşullarını düşünerek giyinin,
-
Ínceden kalına doğru bir giyimi tercih edin,
-
Ayakkabınız yürüyüşe uygun olsun,
-
Küçük bir sırt çantanız bulunsun,
-
Yanınıza, su ve enerji verici yiyecekler alabilirsiniz
-
Varsa ilaçlarınız
-
Fotograf/video çekiyorsanız yeterince ekipman, yedek pil
NOT:
-
Program akışı rehber tarafından belirlenir.
-
Rehber, hava, yol, sosyal, doğal, zamanlama vb. nedenlerle programda değişiklik yapabilir.
Not : Bahçeköy’e geliş Hakkında
Kendi aracı ile gelenler Arberotumun otoparkını kullanabilir.
Toplu taşımayı tercih edenler için
Yenikapı-Hacıosman Metro hattını kullanarak Hacıosman'a geldikten sonra "42HM Bahçeköy-Hacıosman" otobüsü,
Metrobüs kullanarak Zincirlikuyu'na gelenler "42M Bahçeköy-Zincirlikuyu" otobüsü,
Taksim yönünden gelenler "42T Bahçeköy-Taksim" otobüsü, Beşiktaş yönünden gelenler "Bahçeköy-Beşiktaş" minibüsü, Sarıyer yönünden gelenler "153 Bahçeköy-Sarıyer" otobüsü veya "Bahçeköy-Sarıyer" minibüsü ile ulaşabilirsiniz.
Kısaca ;
Belgrad Ormanı,
Belgrad Ormanı, İstanbul’un Sarıyer ve Eyüp ilçeleri sınırlarında bulunan, şehre tarih boyunca oksijen ve su sağlayan orman havzasıdır. Orman ismini Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad seferinden getirdiği esir ve ailelerini yerleştirdiği Belgratçık köyünden almış, bu köy sonraki yüzyıllarda su havzalarını korumak amacıyla boşaltılmıştır.
Bentler,
İmparatorluğun büyük gelişme gösterdiği 16. ve 17. yüzyıllarda İstanbul şehrinin de büyümesi su ihtiyacını arttırmış ve kurak dönemde de su depolayabilmek amacıyla bu bölgedeki derelerden su taşımak üzere su yolları ve bunları besleyecek olan bentler inşa edilmiştir. Bu bentlerden dördü Tarihi Yarımada’ya su taşıyan Kırkçeşme su hattını, üçü ise Pera yakası ve Boğaz köylerinin ihtiyacını karşılamak amacıyla 18. YY’da inşa edilen Taksim su sistemini beslemektedir.
Bentler Tabiat Parkı, Belgrad Ormanı’nın batısında yer alır. Parkın içinde, Sultan III. Ahmet tarafından inşası başlayıp I. Mahmut tarafından bitirilen ve Taksim Su Hattını besleyen değişik dönemlerde inşa edilmiş üç tarihi bent yer almakta, parkın ismi de bu bentlerden gelmektedir.
Atatürk Arboretumu
Türkiye’nin ilk canlı ağaç müzesi olan Atatürk Arboretumu da yine Belgrad Ormanı’nda Kirazlı Bent havzasında bulunmaktadır. 1913 Orman Mekteb-i Alisi’nden Hoca Ali Rıza tarafından bölgede kurulan fidanlık zamanla tüm dünyadan ağaçların yer aldığı bir koleksiyona dönüşmüş, 1949 yılından itibaren buranın bir Arboretuma dönüştürülmesi için çalışmalar başlatılmıştır. 1981 yılında Orman fakültesi öğrencileri için uygulama ormanı olarak işletilmeye başlanan Arboretum 2010’lu yıllarda ilk defa dışarıdan ziyaretçi alımına başlamıştır. Bugün 296 ha alana yayılmış bulunan Atatürk Arboretumu’nda dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilmiş yaklaşık 2000 takson bitki bulunmaktadır.
₺
1
gün
havale/eft