top of page

KAKAVA ŞENLİKLERİ (HIDRELLEZ)

Kırklareli-Edirne

275 ₺

Havale/Eft

2
gün
PROGRAM:
1. Gün 05 Mayıs Cuma İstanbul-Kırlareli
07.00 Kadıköy Evlendirme Dairesi önü
07.45 Mecidiyeköy Migros önü
08.10 İncirli Ömür Plaza önü
 

Trakya'nın doğayla iç içe yeşilliklerle kaplı şirin ve çağdaş ili Kırklareli'ne doğru yola çıkıyoruz. Kırklareli 'ne varışımız ardından turumuza başlıyoruz. Hızırbey camisi, Hamamı, Bedesten, Kırklar Anıtı ve İstasyon Caddesi, Alman Çeşmesi, tarihi Yayla mahallesi ve evleri, Papazın evi , Kırklareli kültür ve Sanat evi , Kırklareli müzesi gezimiz sırasında göreceğimiz yerler sonrası Trakya’da ki ilk tarım toplumları ile ilk kentlerin izlerini taşıyan açık hava müzesine dönüştürülen Kırklareli Höyüğünü geziyoruz. M.Ö 6400 – 5000 yılları arasına tarihlenen Aşağı Pınar yerleşimi bölgeye gelen ilk tarım toplumlarını temsil ederken, bu yaşam biçiminin Avrupa’ya Trakya üzerinden nasıl yayıldığını da gösteriyor. Aşağı Pınar’ daki bu ilk yerleşimin ardından, buranın 300 metre batısına, M.Ö 3000-2000 yılları arasında yerleşilen Kanlıgeçit ise bölgedeki ilk kent toplumlarının ortaya çıktığı süreci temsil ediyor. Program bitiminde yerleşmek üzere otelimize gidiyoruz. Akşam yemeği meşhur Kırklareli köftecisinde alınacaktır. Akşam erken yatıyoruz.

 

2. Gün 06 Mayıs Cumartesi Edirne-İstanbul

Sabaha karşı Hıdrellez esas  geleneğine  uygun olarak çok erkenden uyanıyor ve Edirne'nin Tunca nehri kıyılarına yola çıkıyoruz varışımızı takiben gün doğumunda baharı bahar kadar, baharı onlar kadar şen, Romanların "KAKAVA ŞENLİKLERİ" eşliğinde bu değişik kültürün atmosferinde müzik ve danslı kutlamaya katılıyor, dileklerimizi diliyoruz. (Yolda kahvaltı paketimiz verilecektir)

Bir İslam inancına göre Hz. Hızır ve Hz. İlyas 6 Mayıs'ta buluşurlarmış ve bu buluşmayla dünya yeşile  bürünürmüş. Kış biter baharla birlikte yaza hazırlık dönemi başlarmış. 

Karşılama sonrası (Dileklerimiz kağıda yazarak veya dilek mumlarını Tunca Nehri’ne bırakarak dileyebiliriz.) Şenlik sonrası; Osmanlı İmparatorluğunun Trakya’da önemli bir kültür mirası olan Camileri, çarşıları, köprüleri, tarihi evleriyle kültürel mirasın en yoğun hissedildiği sınır kenti Edirne merkezinde kapısıyla ünlü Üç Şerefeli Camii, yazılarıyla ünlü Eski Camii(Ulu Camii) ve Mimar Sinan‘in “Ustalık Eserimdir” dediği ünlü Selimiye Camiini görüyoruz. Öğlen yemeğinde Meşhur Ciğer Tava menümüzü alıyoruz Ali Paşa Çarşısı, tarihi Arasna gezilerinden sonra Edirne’nin ünlü Deva-i Misk tatlısı, Badem Ezmesi, Aynalı Gelin Süpürgesi, Yöresel Meyve Sabunları alma fırsatı için zaman tanıma sonrası, Kırk Pınar Yağlı Güreş Meydanı, Meriç nehri kıyıları, Yıldırım Beyazıt Külliyesi gezilerinin ardından İstanbul’ a dönüş için yola çıkıyoruz. TEM Otobanından mola vererek İstanbul 'a varış ve misafirlerimizi aldığımız yerde bırakarak bir sonraki turumuzda görüşmek üzere vedalaşıyoruz.

 

Hıdrellez ile ilgili bazı inanışlar da şunlardır:

— Hıdrellez sabahı anne ve babalar çocuklarını uykudan erken kaldırmak için “kalkın” demezler “uçun, uçun” derler.

— Hıdrellez sabahı insanlar uykudan yeşil dallarla uyandırılır.

— Hıdrellez sabahı erkenden kalkılıp dereden üç kez geçilir. Çim üzerindeki çiğlere el sürülüp yüzler ıslatılır.

— Hıdrellez, evlerde temizlik yapılarak karşılanmalıdır.

— İneklerin sütü kesilmesin diye Hıdrelleze 7 gün kala kimseye peynir ve yoğurt mayası verilmez.

— Evin bereketi gitmesin düşüncesiyle kimseye ekmek mayası verilmez.

— Hıdrellezden 1 gün önce (5 Mayıs) kırlardan 41 çeşit ot, küçük taş ve kekik otu toplanır. Bunlar su dolu bir kap içine atılır ve Hıdrellez sabahı bu suyla el, yüz yıkanır (Bunu yapmakla cildin güzelleşeceğine ve hastalıklardan arınıp, zindelik kazanılacağına inanılır).

— 5 Mayıs’ta 41 çeşit ot toplanıp eve gelince, evde bulunan eski hasır ve eşyalardan bir kısmının yakılmasıyla bit, pire ve günahlardan arınılacağına; yakılan bu ateşin üzerinden atlamakla da yıl içinde kazanılmış olumsuz ve kötü alışkanlıkların yok olacağına inanılmaktadır.

— Hıdrellez gecesi (5 Mayıs’ta) evin ana giriş kapısına ağaçlardan koparılan yeşil yapraklı dal konur. Özellikle kapıya asılan söğüt dalının sağlık getireceğine inanılmaktadır.

— Hıdrellez akşamı toplanan genç kızlar, bir çömleğin içine kendilerine ait bir eşyayı (boncuk, yüzük) atarlar. Hıdrellez sabahı tekrar toplanan genç kızlar, küçük bir çocuğun gözlerini bağlayarak çömlekten boncuk ve yüzükleri tek tek çektirirler. Bu sırada mani bilen kızlar da tek tek mani söylerler. Kimin eşyası hangi manide çömlekten çekilmiş ise; o genç kız, o maniyi kendine göre yorumlar.

— Hıdrellez gecesi ısırgan otu koparılıp evin önüne konur. Isırgan otu sabaha kadar yendiyse, o kişinin seneye Hıdrelleze kadar öleceğine, yenmediyse yaşayacağına inanılır.

— Hıdrellez akşamı (5 Mayıs) kadın ve kızlar ellerine kına yakarlar.

— Hıdrellez akşamı bahçede kenar ve köşelere bakılır. Şayet bakılan yerlerde toprak parıldarsa orada hazine olacağına inanılır.

— Hıdrellez akşamı ikindiden sonra bahçede bulunan gül ağacının altına insanlar isteklerinin resmini çizerler.Ev isteyen ev şekli, araba isteyen araba şekli, hayvan isteyen hayvan şekli, evlilik isteyen sevdiğini canlandıran bir resim çizer ve dilekte bulunurlar. Bunu yapmakla o yıl içerisinde isteklerinin gerçekleşeceğine inanırlar.

 
FİYATA DAHİL OLAN HİZMETLER:
  • Kırklareli Turizm Otelcilik Uygulama Oteli 1 Gece Konaklama

  • 1. Gün Kırklareli’ nin meşhur Köfte Restaurantında 1 Akşam Yemeği- (Porsiyon Kırklareli köfte ayran+salata veya piyaz+yoğurt+tatlı)

  •  2 . Gün  Sabah yolda alınacak Kahvaltı paketi

  • Ulaşım

  • Araç içi yol ikramlarımız (Fırından yeni çıkmış yol poğaçası - meyve suyu/süt)

  • Profesyonel rehberlik hizmetleri

  • TÜRSAB Zorunlu Seyahat Sigortası

  • Hıdırellez Şenlik hazırlık süsleri ve dilek kiti

 
FİYATA DAHİL OLMAYAN HİZMETLER:
  • Öğle yemekleri

  • Yemeklerindeki içecekler

  • Millipark ve müze girişleri

  • Mola yerlerinde yapılan şahsi harcamalar

  • Müze girişleri  (Müze kart tavsiye edilir)

  • Dönüşte akşam yemeği

 

MÜZEKART UYGULAMASI
Müzekart, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen bir karttır. Bir yıl boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan tüm müzelerde ve ören yerlerinde geçerli olup ücretsiz ziyaret sağlar. 
Tura başlamadan evvel, İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Çanakkale, Muğla, Aydın ve Denizli’de bulunan ve kart makinesine sahip olan müzelere kimliğiniz ile başvurup müzekart sahibi olabilir ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzeleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

 
MÜZEKART ÜCRETLERİ
1-Sınırsız giriş yapılabilen MÜZEKART 50 TL, 
2-Bir yıl boyunca aynı müzeye 2 kez giriş yapılabilen MÜZEKART 40 TL.
 
Müze ve Ören yerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge için tıklayınız. http://dosim.kulturturizm.gov.tr/muze-ve-orenyerleri-giris-yonergesi
 
UNUTMAYIN:
  • Programda yürüyüşlü gezintiler yer alacak. Bunu dikkate alarak hazırlıklı gelin.

  • Mevsim koşullarını düşünerek giyinin (polar/kazak, şapka, güneş gözlüğü, yağmurluk vb.)

  • Ínceden kalına doğru bir giyimi tercih edin (yürüdükçe terler, durduğunuzda üşüyebilirsiniz)

  • Ayakkabınız yürüyüşe uygun olsun (toprak, kaya, çamur, su vb.). Boğazlı bot ya da spor ayakkabı iyi olur.

  • Küçük bir sırt çantanız bulunsun (yürüyüş sırasında elleriniz boş olmalı)

  • Mutlaka yedek giyim, çorap ve ayakkabı alın

  • Varsa ilaçlarınız

  • Fotograf/Video çekiyorsanız yeterince film, yedek pil vb.

 
TURLARIMIZDA:
  • Alternatif Turizm'de etkinliklerde tüm katılımcılar etkin görev alır. Her aşamada yardımlaşılır.

  • Program akışı rehber tarafından belirlenir.

  • Rehber, hava, yol, sosyal, doğal, zamanlama vb. nedenlerle programda değişiklik yapabilir.

  • 05-06 Mayıs 2017

KK Tek Çekim: 285 

Single Farkı: 60 ₺ (Havale/Eft)

 

0-5 yaş : 180 ₺ (Havale/Eft)

6-12 yaş : 210 ₺ (Havale/Eft)

Bonus/Garanti Kartları 5 Taksit : 289 ₺ 

 

Diğer kredi kartları için taksitli fiyatlarımızı sorunuz.

.: [Varsa] Çocuk indirimleri 2 yetişkin yanında 3. kişi olarak geçerlidir. 

.: Fiyatlar katılımcı tercihine göre 2 ya da 3 kişilik odada kişi başınadır.

.: Single kontenjanı sınırlıdır 

HAREKET NOKTALARI:
07.00 Kadıköy Evlendirme Dairesi önü
07.45 Mecidiyeköy Migros önü
08.10 İncirli Ömür Plaza önü

*Uygun ara noktaları için sorunuz

  • Google+ Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Facebook Basic Black
bottom of page